Digitale transformatie, een actuele term die bij vaak hoog op de agenda staat en de realiteit van vandaag. Maar wat houdt digitale transformatie precies in voor jouw organisatie? Is jouw data veilig, compliant en kun je gemakkelijk documenten delen? Worden jouw collega’s getraind voor deze werkwijze? Is je IT ingericht voor deze transformatie? Lees en leer hier hoe de bouwsector omgaat met specifieke transformatie, werkwijzen en welke oplossingen hierbij passen.

Bouwsector omarmt virtualisatie via Cloud

Voor de bouwwereld heeft BIM het datatijdperk ingeluid. Of het nu gaat om bruggen, huisinstallaties of kantoorpanden – er wordt tegenwoordig een 3D-model van gemaakt. Steeds meer partijen BIMmen in de cloud. Wat zijn de voordelen? En vanaf welke organisatiegrootte is dat winstgevend?

Een hele reeks van partijen maakt gebruik van tekenprogramma’s als SolidWorks en AutoCAD. Van projectontwikkelaars en architecten, via ingenieurs en adviesbureaus, tot aannemers en renovatiebedrijven – eigenlijk is het binnen de bouw moeilijk een partij te vinden die niet BIMt.

Uit de markt horen we veel enthousiaste verhalen, maar er bereiken ons ook wel geluiden over uitdagingen die CAD-applicaties met zich meebrengen. De loodzware tower-pc’s die worden geïnstalleerd op de werkplek van de tekenaar, hebben een aantal nadelen.

Lees meer

Tijds- en plaatsonafhankelijk werken

Om de zware tekenprogramma’s soepel te kunnen laten draaien wordt gebruikgemaakt van speciale grafische hardware en krachtige processoren. Dat is al een kostbare aangelegenheid, maar tel daarbij op dat die lokale werkplekken moeten beschikken over een flinke overcapaciteit om piekbelasting op te kunnen vangen.

Vaak horen we ook dat bedrijven de wens hebben om tijds- en plaatsonafhankelijk te werken. Het zou prettig zijn om op locatie nog een aanpassing aan een tekening te doen, maar het is praktisch onmogelijk een zware CAD-machine naar de bouwplaats te verslepen. Ook thuiswerken, zeker sinds het begin van de coronacrisis een must, wordt op deze manier een utopie.

Kortom, er zijn nogal wat uitdagingen rondom het werken met CAD. In de whitepaper ‘CAD in de bouwkeet’ gaan we hier dieper op in. In deze blog willen we vooral kijken naar een mogelijke oplossing.

Voordelen van CAD-virtualisatie

De uitdagingen die het werken met zware CAD-werkstations met zich meebrengt, hebben veel bedrijven in de bouw ervan overtuigd dat een andere aanpak noodzakelijk is. Zij kiezen ervoor de CAD-software en –data te virtualiseren. Wat houdt dat precies in en wat zijn de voordelen?

Bij virtualisatie worden de CAD-applicaties niet meer geïnstalleerd op dure high-end werkstations. In plaats daarvan verhuizen desktops, apps en data naar het datacenter, waar ze op afstand kunnen worden benaderd door de gebruikers waar die zich maar bevinden. De gebruiker is vrij om te kiezen welk device hij of zij wil gebruiken.

Netwerkoptimalisatie zorgt voor een gebruikerservaring die aanvoelt als een gewone pc, ongeacht de manier van benaderen of het device dat wordt gebruikt. Deze manier van werken verhoogt de efficiëntie en verlaagt de kosten.

Citrix Virtual Apps and Desktops

De meest complete en doeltreffende virtualisatieoplossing voor 3D-apps is afkomstig van Citrix, reeds geruime tijd leider in virtualisatie en mobiel werken: Citrix Virtual Apps and Desktops. Hiermee kunnen jouw medewerkers met CAD-applicaties, ontwerpdocumenten en 3D-modellen aan de slag ongeacht hun locatie of het device dat ze gebruiken.

Dit kan een laptop in de bouwkeet zijn, maar ook een tablet op locatie bij een klant of een pc bij jouw medewerker thuis. Op die manier kunnen hele teams samen aan de slag vanaf verschillende locaties. Daardoor staan projecten sneller op de rails en verlopen ontwikkelcycli sneller.

Gevoelige ontwerpgegevens blijven altijd in het goed afgeschermde datacenter en worden nooit opgeslagen op onbeveiligde devices.

Wanneer loont virtualisatie?

Hoe groter jouw organisatie is, hoe meer baat deze heeft bij virtualisatie. Onze stelregel is: vanaf vijf CAD-gebruikers kun je een gang naar de cloud overwegen.

Voor iedere organisatie maken we uiteraard graag een specifieke berekening, maar grofweg komt het hierop neer: een voor CAD-applicaties geschikte tower-pc kost zo’n €5000, terwijl aan een zware server een prijskaartje van €20.000 hangt. Dat laatste kun je ook zien als het equivalent van vier individuele werkstations, zodat je vanaf vijf gebruikers geld bespaart. Bij elke gebruiker die daarbij komt, wordt het nog voordeliger.

Bovendien bespaar je met de keuze voor één server in beheerkosten. In de oude situatie moesten alle individuele pc’s worden beheerd op het gebied van onder meer CAD-software, antivirus en updates. Hoe meer machines er waren, hoe meer werk er moest worden verzet. Bij de keuze voor virtualisatie wordt een server eenmalig ingericht en hebben alle gebruikers vervolgens toegang tot de juiste applicaties, wat uiteraard efficiënter is.

Adidas-beheer

Je hebt dan ook minder beheerders nodig. Bij sommige bedrijven zien we dat een gang naar de cloud zelfs resulteert in een besparing van meer dan 50% van het aantal fte op de IT-afdeling, hoewel van de overgebleven professionals wel meer kennis wordt verwacht. Een voordeel is ook dat ze voortaan niet van het ene brandje naar het andere hoeven te rennen – het zogeheten ‘Adidas-beheer’ – maar meer grip hebben op de IT-omgeving.

Twijfel je nog wat voor jou de beste manier is om je medewerkers met CAD-applicaties te laten werken? We denken graag met je mee. Wil jij je eerst nog verder verdiepen in dit onderwerp? Download dan onze whitepaper.

Whitepaper digitale transformatie

Vul je gegevens in en bekijk direct het whitepaper waarin we dieper ingaan op CAD-virtualisatie en de uitdagingen daarbij:
drie manieren om efficiënter te BIMmen

Bekijk whitepaper

Whitepaper digitale transformatie

Vul onderstaande velden in en lees het whitepaper over digitale transformatie.

    Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden van PCI, de verwerking van mijn persoonsgegevens en PCI mag contact met mij opnemen.*
    akkoord

    Ik wil nieuws en informatie over events, trends, oplossingen en service van de ideale werkomgeving ontvangen.*
    janee