Pijnacker-Nootdorp speelt met uitgebreide uitwijkservice van PCI optimaal in op behoefte
Jarenlang heeft het ICT team van de gemeente Pijnacker-Nootdorp een eigen uitwijkomgeving voor de wettelijk verplichte applicaties BRP en BAG up-to-date gehouden in de plaatselijke brandweerkazerne. ”Dat vergde heel wat tijd van onze medewerkers en het was lastig qua logistiek”, zegt teamleider beheer en ondersteuning Adriaan Schutte. ”Toen onze uitwijkconfiguratie aan vervanging toe was, zijn wij daarom samen met TARQ gaan nadenken over een voor ons zorgelozer, maar ook uitgebreidere uitwijkoplossing.” Inmiddels is de eerste test met het nieuwe uitwijkplatform succesvol verlopen.
Net als alle andere gemeentes in Nederland is deze ruim 50.000 inwoners tellende Zuid-Hollandse gemeente wettelijk verplicht om na een calamiteit binnen twee etmalen met name de Basisregistratie Personen (BRP) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) weer operationeel te hebben. Omdat de gemeente Pijnacker-Nootdorp in het verleden hiervoor een eigen uitwijkomgeving had, moest het ICT team deze zelf updaten en beheren. Daarbij hoorde ook de uitvoering van de jaarlijks verplichte uitwijktest. Al met al tijdrovende en complexe activiteiten om een succesvolle ICT uitwijk gerealiseerd te krijgen. ”Bij een nieuwe ICT uitwijkoplossing zouden de inspanningen van onze ICT medewerkers daarom aanzienlijk moeten verminderen”, aldus Schutte.
Inventarisaties
In diverse gesprekken met TARQ werd duidelijk dat bij een calamiteit steeds meer afdelingen voor hun primaire werkzaamheden afhankelijk zijn van een werkende ICT omgeving. ”Een uitwijkoplossing voor de traditionele en wettelijk verplichte applicaties BRP en BAG bleek bij lange na niet meer voldoende te zijn om tegemoet te komen aan de behoeftes van de organisatie”, zegt Schutte. ”Dit bleek uit inventarisaties die bij de diverse afdelingen waren uitgevoerd. Het aantal in de uitwijkomgeving op te nemen applicaties was dus vele malen groter dan in eerste instantie verwacht. Samen met TARQ werd deze situatie beoordeeld en werd er bepaald op welke wijze een passend uitwijkplatform, aansluitend bij de behoeftes van de diverse afdelingen van onze gemeente, kon worden opgesteld. Bovendien werd afgesproken dat wij onze brandweerkazerne niet meer als uitwijklocatie zouden gebruiken, maar het speciaal hiervoor ingerichte uitwijkcentrum bij TARQ in Zoetermeer.”
Uitbreiding uitwijk
Om niets aan het toeval over te laten, draaide de gehele automatisering bij de gemeente op dubbele servers. Mocht een van de servers onverhoopt de geest geven, dan kon een andere server het werk overnemen. Omdat de beschikbaarheid van de ICT omgeving te allen tijde gewaarborgd moet blijven en de uitwijk zou worden uitgebreid, werd een drie fasen model ontworpen en geïmplementeerd. Hiermee speelt dit uitwijkplatform optimaal in op de behoeftes van de gemeente.
Drie fasen model
De eerste fase bestaat uit een continue data backup van de meest kritische servers en applicaties. Hiervoor staat een speciaal daarvoor bestemd platform in een van de datacenters van TARQ. Daarnaast staat daar ook een serviceplatform beschikbaar om deze servers en applicaties bij een calamiteit of uitwijktest direct in de lucht te brengen. Schutte: ”Wij kunnen hierdoor altijd beschikken over deze eerste prioriteit servers en applicaties. Downtime en dataverlies is hierdoor tot een minimum beperkt.”
Van de in prioriteit tweede laag servers en applicaties wordt dagelijks een backup gemaakt in een van de datacenters van TARQ (fase twee). Bij een calamiteit zullen deze servers en applicaties op het Shared Uitwijk Platform van TARQ operationeel worden gemaakt, zodat ook hier snel en met beperkt dataverlies – tot de laatste backup – weer kan worden beschikt over de data.
Fase drie bestaat uit de minst kritische servers en applicaties. Hiervoor wordt data middels de bestaande backup naar tapes tijdens een calamiteit of uitwijktest beschikbaar gesteld. Na het inlezen van deze tapes worden op het Shared Uitwijk Platform van TARQ ook deze servers en applicaties beschikbaar gesteld.
Vervanging storage systemen
”Onze eigen storage systemen op het gemeentekantoor en op de brandweerkazerne waren aan vervanging toe”, aldus Schutte. ”De vervanging van het storage systeem bij de brandweer kon achterwege blijven, omdat dit inmiddels is opgenomen in het dedicated storage systeem bij TARQ. De apparatuur op het gemeentekantoor wordt binnenkort door ons zelf vervangen en zal naadloos aansluiten op het storage systeem bij TARQ. Dit levert de gemeente Pijnacker-Nootdorp een aanzienlijke besparing op.
Samenwerking
De gemeente Pijnacker-Nootdorp is zeer tevreden met de nieuwe, uitgebreide uitwijkvoorziening. ”Het proces om tot deze oplossing te komen, hebben wij als zeer prettig ervaren”, zegt Schutte. ”Daarnaast biedt TARQ met een aantal specialisten de juiste expertise om dit uitwijkplatform up-to-date te houden. Zij zijn altijd bereikbaar, zodat er altijd snel kan worden geschakeld. Wij ervaren de samenwerking dan ook als zeer constructief.”
TARQ biedt met een aantal specialisten de juiste expertise om dit uitwijkplatform up-to-date te houden. Zij zijn altijd bereikbaar, zodat er altijd snel kan worden geschakeld. Wij ervaren de samenwerking dan ook als zeer constructief.’
Adriaan Schutte, teamleider beheer en ondersteuning Gemeente Pijnacker-Nootdorp (www.pijnacker-nootdorp.nl)